Udka kurczaka w pomidorach z soczewicą


Czas: ok 2 godzin
Ilość porcji: 4-5
Łatwe

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 1/2 szk zielonej soczewicy
  • 3 pory
  • ok 10 szt. suszonych pomidorków w zalewie
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 3 marchewki
  • przyprawa do kurczaka
  • ok szklanki białego wina
  • pół świeżej papryczki chilli
  • sól, pieprz 
  • łyżka suszonej bazylii

 Wykonanie:

Udka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, kroimy na 2 części a następnie posypujemy z obu stron przyprawą, odstawiamy na 15 - 20 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa, myjemy je i osuszamy. Pora kroimy w talarki, marchew obieramy i kroimy w plastry, suszone pomidory wyjmujemy ze słoiczka i kroimy na mniejsze kawałki, papryczkę chilli kroimy w cienkie paseczki.
Do żaroodpornego naczynia układamy warzywa por, marchew, chilli, suszone pomidory i pomidory z puszki delikatnie posolić, popieprzyć i posypać bazylią, wlać białe wino i na warzywa układamy kawałki kurczaka przykrywamy pokrywką. Piec w 220 stopniach C przez 90 minut. Po 45 minutach ściągamy pokrywkę odkładamy na bok kawałki kurczaka i wsypujemy soczewice delikatnie wymieszać tak aby była zamoczona w sosie z powrotem rozłożyć mięso, przykryć pokrywką i dalej dusić przez 45 minut.

Życzę smacznego :)

Komentarze

Popularne posty