Pulpeciki wołowe w sosie grzybowo - winnym
Czas: ok 1:20 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 500 g zmielonej wołowiny
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 świeże czerwone papryczki chilli
- pół czerstwej bułki (dziabana lub 1 mała kajzerka)
- pół łyżeczki czerwonej papryki
- 150 ml mleka
- łyżka masła
- 3 łyżki oliwy
- sól
Sos:
- 250 - 300 g boczniaków
- 25g mąki razowej
- 200 ml bulionu wołowego
- 150 ml czerwonego wina
- puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 200 g ulubionego makaronu
- łyżka masła
- 3 łyżki oliwy
Wykonanie:
Sos:
Boczniaki opłukać, pokroić i podsmażyć na oliwie i maśle ok 5 minut,następnie dodawać po kolei mąkę, wino i bulion cały czas mieszając, dokładnie wymieszać i dusić ok 10 minut na małym ogniu. Dodać pomidory, koncentrat, cukier i bazylię, po czy gotować ok 30 minut
Mięso:
Mięso przełożyć do miski. Bułkę namoczyć w mleku, jak namięknie dokładnie rozdziobać widelcem i dodać do mięsa. Cebule obrać, papryczki wyczyścić z pestek i pokroić w bardzo drobną kostkę, przenieść do miski, dodać sól i paprykę w proszku, wszystkie składniki dokładnie wymieszać i uformować małe kuleczki, mi wyszło 21 sztuk. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i podsmażyć na rumiano pulpeciki.
Po przygotowaniu sosu i pulpecików łączymy je razem (w naczyniu żaroodpornym lub na głębokiej patelni z pokrywką) i wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. W tym czasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz