Pulpeciki wołowe w sosie grzybowo - winnym





























Czas: ok 1:20 minut
Ilość porcji: 4


Składniki:

  • 500 g zmielonej wołowiny
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 świeże czerwone papryczki chilli
  • pół czerstwej bułki (dziabana lub 1 mała kajzerka)
  • pół łyżeczki czerwonej papryki
  • 150 ml mleka
  • łyżka masła 
  • 3 łyżki oliwy
  • sól


Sos: 

  • 250 - 300 g boczniaków
  • 25g mąki razowej
  • 200 ml bulionu wołowego
  • 150 ml czerwonego wina 
  • puszka pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 200 g ulubionego makaronu
  • łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy 


Wykonanie: 

 Sos:

Boczniaki opłukać, pokroić i podsmażyć na oliwie i maśle ok 5 minut,następnie dodawać po kolei mąkę, wino i bulion cały czas mieszając, dokładnie wymieszać i dusić ok 10 minut na małym ogniu. Dodać pomidory, koncentrat, cukier i bazylię, po czy gotować ok 30 minut

Mięso:

Mięso przełożyć do miski. Bułkę namoczyć w mleku, jak namięknie dokładnie rozdziobać widelcem i dodać do mięsa. Cebule obrać, papryczki wyczyścić z pestek i pokroić w bardzo drobną kostkę, przenieść do miski, dodać sól i paprykę w proszku, wszystkie składniki dokładnie wymieszać i uformować małe kuleczki, mi wyszło 21 sztuk. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i podsmażyć na rumiano pulpeciki. 

Po przygotowaniu sosu i pulpecików łączymy je razem (w naczyniu żaroodpornym lub na głębokiej patelni z pokrywką) i wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. W tym czasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu.


Życzę smacznego :)


Komentarze

Popularne posty