Pieczone jabłka
Czas: ok 40-50 minut
Ilość porcji: 4
Łatwe
Ilość porcji: 4
Łatwe
Składniki:
- 8 jabłek
- miód
- cynamon
- żurawina lub rodzynki
Wykonanie:
Jabłka dokładnie umyć, ściąć górne części jabłek, naciąć nożem wokół gniazda
nasiennego i wydrążyć małą łyżeczką. Skórkę nakłuć w kilku miejscach widelcem (co zapobiegnie zniekształceniu się i pęknięciu jabłka podczas
pieczenia). Do środka włożyć po kilka żurawin tak aby wypełniły dziurkę, pół łyżeczki miodu i posypać niewielką ilością cynamonu. Jabłka przenieść na brytfankę wyłożoną papierem lub do naczynia żaroodpornego. Piec w 180 stopniach C przez ok 35 - 40 minut, moje jabłka były małe więc większe trzeba dłużej potrzymać w piekarniku 45 - 50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz