Zabielany barszcz czerwony z ziemniakami


Składniki:

  • 1,5 kg buraków
  • 2,5 litra wody
  • 2 liście laurowe 
  • 2-3 ziela angielskie
  • ok 15 ziaren pieprzu
  • 2 kostki rosołowe
  • łyżka cukru
  • sok z cytryny
  • pół szklanki barszczu białego z butelki
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 duże cebule
  • dowolna ilość ziemniaków
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Buraki umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Wrzucić do garnka i zalać wodą, doprowadzić do wrzenia dodać pieprz w ziarnkach, liście,  ziele angielskie, kostki rosołowe. Gotować na małym ogniu przez ok 35 minut. Ziemniaki obrać, umyć zalać wodą i ugotować z niewielką ilością soli. Cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na kolor złocisty. Pod koniec gotowania dodać barszcz biały doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, sok z cytryny, 2-3 łyżki podsmażonej cebulki, sól i pierz. Resztę cebuli dodać do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków i dokładnie ubić je. Do małego garnuszka wlej śmietanę i łyżkę wazową gorącej zupy, dokładnie roztrzepać trzepaczką i dodać do zupy.  Tak przygotowany barszcz nalać na talerze i dodać ziemniaki.

Życzę smacznego:)

Komentarze

Popularne posty