Zabielany barszcz czerwony z ziemniakami
Składniki:
- 1,5 kg buraków
- 2,5 litra wody
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziela angielskie
- ok 15 ziaren pieprzu
- 2 kostki rosołowe
- łyżka cukru
- sok z cytryny
- pół szklanki barszczu białego z butelki
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 duże cebule
- dowolna ilość ziemniaków
- sól, pieprz
Wykonanie:
Buraki umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Wrzucić do garnka i
zalać wodą, doprowadzić do wrzenia dodać pieprz w ziarnkach, liście,
ziele angielskie, kostki rosołowe. Gotować na małym ogniu przez ok 35 minut. Ziemniaki obrać, umyć zalać wodą i ugotować z niewielką ilością soli. Cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na kolor złocisty. Pod
koniec gotowania dodać barszcz biały doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, sok z cytryny, 2-3 łyżki podsmażonej cebulki, sól i pierz. Resztę cebuli dodać do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków i dokładnie ubić je. Do małego garnuszka wlej śmietanę i łyżkę wazową gorącej zupy, dokładnie roztrzepać trzepaczką i dodać do zupy.
Tak przygotowany barszcz nalać na talerze i dodać ziemniaki.
Życzę smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz