Tiramisu
- 500 g serka mascarpone
- 2 opakowania biszkoptów kocie języczki
- 300 ml kawy rozpuszczalnej espresso z 9 łyżeczek
- 150 ml likieru amaretto
- 220 ml śmietany 30%
- 75 g cukru pudru
- 2 żółtka
- kakao
Wykonanie:
Kawę zaparzyć i ostudzić, dodać 100 ml likieru amaretto. Śmietanę ubić na sztywno i dodać 30 g cukru pudru. W drugiej misce utrzeć żółtka z resztą cukru pudru, dodać resztę likieru i stopniowo serek mascarpone, ubić na puszystą masę i połączyć z bitą śmietaną. Tak przygotowany krem nakładamy na warstwę namoczonych biszkoptów w kawie i ułożonych na dnie naczynia żaroodpornego, układamy trzy warstwy biszkoptów i trzy warstwy kremu każdą warstwę posypujemy gorzkim kakaem (biszkopty, krem kakao). Odstawić na noc do lodówki, najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień ale niestety u mnie zjadają go bardzo szybko.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz