Sałatka Nicejska

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 4 jaja
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • oliwki czarne
  • 6 ogórków konserwowych

Sos winegret:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • bazylia, oregano



 Wykonanie:

Składniki z sosu dodać do małego słoiczka i dokładnie u trzepać tak aby wszystkie składniki się połączyły, odstawić na bok. Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić na cztery. Pomidorki koktajlowe um, przekroić na pół, ułożyć w żaroodpornym naczyniu posypać solą i bazylią, włożyć do piekarnika na najwyższą półkę, włączyć funkcje  grill 180 stopni C na ok 15-20 minut, następnie wyjąć i ostudzić. Ogórka pokroić w kostkę, sałatę rozłożyć na półmisku,  nałożyć pokrojone ogórki następnie odsączonego tuńczyka, jaja, pomidorki i pokrojone w talarki oliwki. Całość polać wcześniej przygotowanym sosem i podawać. 

Komentarze

Popularne posty