Sałatka Nicejska
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 4 jaja
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- oliwki czarne
- 6 ogórków konserwowych
Sos winegret:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy
- pieprz
- sól
- 1 łyżka soku z cytryny
- bazylia, oregano
Wykonanie:
Składniki z sosu dodać do małego słoiczka i dokładnie u trzepać tak aby wszystkie składniki się połączyły, odstawić na bok. Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić na cztery. Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na pół, ułożyć w żaroodpornym naczyniu posypać solą i bazylią, włożyć do piekarnika na najwyższą półkę, włączyć funkcje grill 180 stopni C na ok 15-20 minut, następnie wyjąć i ostudzić. Ogórka pokroić w kostkę, sałatę rozłożyć na półmisku, nałożyć pokrojone ogórki następnie odsączonego tuńczyka, jaja, pomidorki i pokrojone w talarki oliwki. Całość polać wcześniej przygotowanym sosem i podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz