Zalewajka
- 0,5 l barszczu białego w butelce
- 1,5 l wody
- 4 ziemniaki
- 0,5 kg kiełbasy
- 0,2 kg boczku wędzonego
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- 1 kostka rosołowa
- 4 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- ok 20 ziaren pieprzu
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wodę wlewamy do garnka dodajemy liście laurowe, ziele angielskie,
pieprz w ziarnkach, kostkę rosołową i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Po zagotowaniu gotujemy na małym ogniu. Boczek
kroimy w kostkę i podsmażamy, jak się wytopi trochę tłuszczu dodać pokrojoną w kostkę cebule, smażyć do momentu zarumienienia cebulki, dodajemy do zupy.
Po ok 15 minutach gotowania
dodajemy pokrojoną w talarki kiełbasę i zgnieciony czosnek. Doprowadzić do wrzenia i dodać barszcz ciągle mieszając tak aby nie powstały grudki. Próbujemy i
ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym
ogniu jeszcze przez ok 10 minut. Pod koniec dodajemy roztrzepaną śmietanę (do
garnuszka wlewamy gorącą zupę i dodać śmietanę dokładnie roztrzepać
rózgą).
Życzę smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz