Zalewajka

Składniki:

  •  0,5 l barszczu białego w butelce
  • 1,5 l wody
  • 4 ziemniaki
  • 0,5 kg kiełbasy
  • 0,2 kg boczku wędzonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cebula 
  • 1 kostka rosołowa
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • ok 20 ziaren pieprzu
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz


 Wykonanie:


 Wodę wlewamy do garnka dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, kostkę rosołową i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Po zagotowaniu gotujemy na małym ogniu. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, jak się wytopi trochę tłuszczu dodać pokrojoną w kostkę cebule, smażyć do momentu zarumienienia cebulki, dodajemy do zupy.
Po ok 15 minutach gotowania dodajemy pokrojoną w talarki kiełbasę i zgnieciony czosnek. Doprowadzić do wrzenia i dodać barszcz ciągle mieszając tak aby nie powstały grudki. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez ok 10 minut. Pod koniec dodajemy roztrzepaną śmietanę (do garnuszka wlewamy gorącą zupę i dodać śmietanę dokładnie roztrzepać rózgą).
Życzę smacznego:)

Komentarze

Popularne posty