3 Bit
Składniki:
- 3 opakowania po 250g herbatników
- 300 ml śmietany
- 1 puszka krówki
- 1 budyń waniliowy
- 200g masła
- 400 ml mleka
- 6 łyżek cukru pudru
- 1,5 łyżki masła
- 1,5 łyżki śmietany
- 2 łyżki kakaa
- 2 łyżki cukru
Budyń ugotować z 400 ml mleka i ostudzić (musi być bardzo zimny). Przygotować krem z budyniu, masło utrzeć z trzema łyżkami cukru pudru na jasną puszysta masę,
następnie dodawać stopniowo budyń, dokładnie połączyć składniki. Śmietanę ubić na sztywno i dodać resztę cukru pudru. Herbatniki ułożyć na spodzie brytfanki pokryć je masą korówkową, ułożyć herbatniki i krem budyniowy, położyć kolejną warstwę herbatników i ubitą śmietanę, na śmietanę ostatnią warstwę herbatników i polać polewą.
Składniki na polewę wkładamy do małego garnuszka i podgrzewamy na małym
ogniu ciągle mieszając, po uzyskaniu jednolitej masy zdejmujemy z ognia, odczekać aż ostygnie i
polać ciasto, odstawić do lodówki na noc lub chociaż na kilka godzi aby herbatniki zmiękły.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz