Barszcz czerwony
Składniki:
Wykonanie:
- 4 duże buraki
- 3 litry wody
- pół jabłka
- sok z połówki cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 ziele angielskie
- 2 liście laurowe
- ok 10 ziaren pieprzu
- łyżka majeranku
- łyżka cukru
- sól, pieprz
Wykonanie:
Buraki umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Wrzucić do garnka i zalać wodą, doprowadzić do wrzenia dodać pieprz w ziarnkach, liście, ziele angielskie, jabłko pokrojone na ćwiartki i zgnieciony ale nie przeciśnięty czosnek. Gotować na małym ogniu przez ok 35 minut. Pod koniec gotowania dodać cukier, sok z cytryny, sól, pierz i majeranek. Tak przygotowany barszcz najlepiej smakuje kolejnego dnia.
Życzę smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz