Kapuśniaczki z ciasta francuskiego
Składniki:

Wykonanie:
- 250g kapusty kiszonej
- 8 dużych pieczarek
- 1 wałek ciasta francuskiego
- 1 duża cebula
- 1 jajo
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebule i pieczarki pokroić w kostkę, kapustę wycisnąć z nadmiaru wody i pokroić na krótsze nitki.
Na oliwie zeszklić cebule a następnie dodać pieczarki, dusić pod przykryciem aż pieczarki stracą 3/4 wody i dodać kapustę, podlać szklanką wody i dusić ok 40 minut od czasu do czasu mieszając, w razie konieczności dodać więcej wody. Kiedy kapusta będzie miękka dodać soli i pieprzu. Tak przygotowany farsz odstawiamy do wystygnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy i dzielimy na 6 równych części rozkładamy farsz i zawijamy tak aby koniec ciasta był na spodzie, ostrym nożem nacinamy paski i smarujemy rozmąconym jajem. Kapuśniaczki wkładamy do piekarnika na ok 20 minut, 2-3 minuty przed końcem pieczenia można włączyć na termoobieg aby ładnie się zarumieniły.
Można je podawać na ciepło i na zimno w obu formach są wyśmienite, a jeszcze lepsze z czerwonym barszczykiem.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz