Kapuśniaczki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 250g kapusty kiszonej
  • 8 dużych pieczarek
  • 1 wałek ciasta francuskiego
  • 1 duża cebula 
  • 1 jajo
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Cebule i pieczarki pokroić w kostkę, kapustę wycisnąć z nadmiaru wody i pokroić na krótsze nitki.
Na oliwie zeszklić cebule a następnie dodać pieczarki, dusić pod przykryciem aż pieczarki stracą 3/4 wody i dodać kapustę, podlać szklanką wody i dusić ok 40 minut od czasu do czasu mieszając, w razie konieczności dodać więcej wody. Kiedy kapusta będzie miękka dodać soli i pieprzu. Tak przygotowany farsz odstawiamy do wystygnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy i dzielimy na 6 równych części rozkładamy farsz i zawijamy tak aby koniec ciasta był na spodzie, ostrym nożem nacinamy paski i smarujemy rozmąconym jajem. Kapuśniaczki wkładamy do piekarnika na ok 20 minut, 2-3 minuty przed końcem pieczenia można włączyć na termoobieg aby ładnie się zarumieniły.
Można je podawać na ciepło i na zimno w obu formach są wyśmienite, a jeszcze lepsze z czerwonym barszczykiem.



Życzę smacznego :)

Komentarze

Popularne posty