Gulasz z wołowiny

Skłądniki:

  • ok 1 kg wołowiny bez kości
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 2 marchewki
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki zielonej
  • pół czerwonej papryczki chilli
  • sól, pieprz
  • 1 kostka rosołowa wołowa
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • ok 10 ziarenek pieprzu

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy ok 2 łyżek oliwy, dodać mięso i smażyć aż się mocno zrumieni. Następnie zalewamy dwoma szklankami gorącej wody dodać cebule pokrojoną w pół księżyce, liście laurowe ziele angielskie, pieprz w ziarnkach  i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 25 minut od czasu do czasu mieszając, jeśli woda się wygotuje podlać kolejną szklanką.  W tym czasie przygotować warzywa umyć, osuszyć,  marchew obrać i pokroić w plastry, paprykę w paski, papryczkę chilli pokroić w plasterki i wyjąć pestki. Do mięsa wlać wino zagotować i dodać przygotowane warzywa, dodać kostkę rosołową, zmiażdżony czosnek, sos sojowy i dusić na małym ogniu ok 40 minut. Pod koniec gotowania dodać sól i pieprz według własnego uznania, jeśli mięso jest już miękkie zestawiamy z ognia. Tak przygotowaną potrawę podajemy z kaszą lub ziemniakami.

Życzę smacznego :)

Komentarze

Popularne posty