Gulasz z wołowiny
Skłądniki:
Wykonanie:
- ok 1 kg wołowiny bez kości
- 1 puszka pomidorów
- 3 średniej wielkości cebule
- 2 marchewki
- pół papryki czerwonej
- pół papryki zielonej
- pół czerwonej papryczki chilli
- sól, pieprz
- 1 kostka rosołowa wołowa
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki sosu sojowego
- ok 10 ziarenek pieprzu
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy ok 2 łyżek oliwy, dodać mięso i smażyć aż się mocno zrumieni. Następnie zalewamy dwoma szklankami gorącej wody dodać cebule pokrojoną w pół księżyce, liście laurowe ziele angielskie, pieprz w ziarnkach i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 25 minut od czasu do czasu mieszając, jeśli woda się wygotuje podlać kolejną szklanką. W tym czasie przygotować warzywa umyć, osuszyć, marchew
obrać i pokroić w plastry, paprykę w paski, papryczkę chilli pokroić w plasterki i wyjąć pestki. Do mięsa wlać wino zagotować i dodać przygotowane warzywa, dodać kostkę rosołową, zmiażdżony czosnek, sos sojowy i dusić na małym ogniu ok 40 minut. Pod koniec gotowania dodać sól i pieprz według własnego uznania, jeśli mięso jest już miękkie zestawiamy z ognia. Tak
przygotowaną potrawę podajemy z kaszą lub ziemniakami.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz