Khitcherie z soczewicy z dorszem
Czas: ok 35 minut
Ilość porcji: 4
Ilość porcji: 4
Składniki:
- pół szklanki soczewicy
- pół szklanki ryżu
- 2-3 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół świeżej zielonej papryczki chilli
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki kminu
- 1/3 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 2,5 szklanki gorącej wody
Ryba:
- 2 płaty fileta z dorsza
- 2 łyżki mąki
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka czerwonej papryki
- 2 jaja
- bułka tarta
Wykonanie:
W głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać cebule i czosnek, zeszklić. Następnie dodać imbir, papryczkę oraz resztę przypraw. Smażyć aż przyprawy zaczną pachnieć ok 30 sek. Dodać soczewicę chwile przesmażyć, zalać wodą i przykryć pokrywką, dusić przez 5 minut na małym ogniu, następnie dodać ryż wcześniej wypłukany.
Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i mieszając od czasu
do czasu, gotować aż ryż będzie miękki (ok 20-25 minut).
Podczas duszenia khitcherie przygotować rybę, umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. W miseczce przygotować mąkę z przyprawami i dokładnie wymieszać, przyszykować jaja (rozmącić) i bułkę tartą. Na patelni rozgrzać olej, rybę panierować w kolejności mąka, jaja, bułka. Smażyć na średnim ogniu na złocisto z obu stron.
Życzę smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz