Khitcherie z soczewicy z dorszem


Czas: ok 35 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

  • pół szklanki soczewicy
  • pół szklanki ryżu
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół świeżej zielonej papryczki chilli
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki kminu 
  • 1/3 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2,5 szklanki gorącej wody

 Ryba:
  • 2 płaty fileta z dorsza
  • 2 łyżki mąki 
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • 2 jaja
  • bułka tarta

Wykonanie:
 
W głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać cebule i czosnek, zeszklić. Następnie dodać imbir, papryczkę oraz resztę przypraw. Smażyć aż przyprawy zaczną pachnieć ok 30 sek. Dodać soczewicę chwile przesmażyć, zalać wodą i przykryć pokrywką, dusić przez 5 minut na małym ogniu, następnie dodać ryż wcześniej wypłukany. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką  i mieszając od czasu do czasu, gotować aż ryż będzie miękki (ok 20-25 minut).
Podczas duszenia khitcherie przygotować rybę, umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. W miseczce przygotować mąkę z przyprawami i dokładnie wymieszać, przyszykować jaja (rozmącić) i bułkę tartą. Na patelni rozgrzać olej, rybę panierować w kolejności mąka, jaja, bułka. Smażyć na średnim ogniu na złocisto z obu stron.


Życzę smacznego:)

Komentarze

Popularne posty