Babka świąteczna migdałowa
Składniki:
Polewa:
Wykonanie:
- 250 g masła
- 250 g płatków migdałowych
- 4 jaja całe
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 50 g mąki ( 1/4 szklanki)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- olej i bułka tarta do blachy
Polewa:
- 1,5 łyżki masła
- 1,5 łyżki śmietany
- 2 łyżki kakaa
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Migdały zmiksować ale zostawiając ok 10 g na dekorację. Masło utrzeć z cukrem, na jednolitą masę, następnie dodawać stopniowo po jednym jaju, proszek połączyć z mąką i dodać do masy, po dokładnym połączeniu składników dodać migdały i skórkę z pomarańczy. Kiedy masa jest już jednolita trzeba przygotować blachę i nagrzać piekarnik do170 stopni C. Piec ok 50 minut.
Składniki na polewę wkładamy do małego garnuszka i podgrzewamy na małym
ogniu ciągle mieszając, po uzyskaniu jednolitej masy zdejmujemy z ognia i
polewamy ostudzone ciasto, posypujemy płatkami migdałów i gotowe.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz