Placki ziemniaczane

Czas: ok 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3-4 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia 



Wykonanie: 


Ziemniaki obrać, umyć i podzielić na mniejsze części. Ja miksuje je w blenderze wrzucam jajo i stopniowo dodaje cebule i ziemniaki, ale można zetrzeć na tarce o małych oczkach. Gotową miksturę wlewamy do miski i dodajemy szczyptę soli, pieprzu i mąkę, dokładnie wymieszać jeśli ciasto wydaje się rzadkie dodać jeszcze mąki.
Na patelni rozgrzać olej. Smażymy małe placki do zbrązowienia z obu stron, zawsze najpierw smażę jednego placek by stwierdzić czy ciasto jest odpowiednio słone i czy ma zwartą konsystencję, jeśli nie doprawiam i dodaję  mąkę. Podawać z kwaśną śmietaną i odrobiną cukru.

Życzę smacznego :)

Komentarze

Popularne posty