Placki ziemniaczane
Czas: ok 30 minut
Ilość porcji: 4
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 8 dużych ziemniaków
- 1 jajko
- 2 średniej wielkości cebule
- 3-4 łyżki mąki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i podzielić na mniejsze części. Ja miksuje je w blenderze wrzucam jajo i stopniowo dodaje cebule i ziemniaki, ale można zetrzeć na tarce o małych oczkach. Gotową miksturę wlewamy do miski
i dodajemy szczyptę soli, pieprzu i mąkę, dokładnie wymieszać jeśli ciasto wydaje się rzadkie dodać jeszcze mąki.
Na patelni rozgrzać olej. Smażymy małe placki do zbrązowienia z obu stron, zawsze najpierw smażę jednego placek by stwierdzić czy ciasto jest odpowiednio
słone i czy ma zwartą konsystencję, jeśli nie doprawiam i dodaję mąkę. Podawać z kwaśną śmietaną i odrobiną cukru.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz