Dewolaje


Czas: ok 60 minut
Ilość porcji: 4


Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka (ok 600g)
  • 5 pasków ogórka kiszonego
  • 5 pasków czerwonej papryki
  • 5 pasków sera pleśniowego
  • ( w moim przypadku niva)
  • sól, pieprz
  • 2 jaja 
  • bułka tarta


Wykonanie:


Warzywa przygotować. Pierś umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, jeśli są polędwiczki to odciąć  a pierś przekroić poziomo tworząc dwa kotlety delikatnie rozbić tłuczkiem tak aby mięso nie porozrywało się, polędwiczki również rozbić i z dwóch zrobić jednego dewolaja. Kotlety posolić i popieprzyć z obu stron, na środek położyć 1 pasek ogórka, papryki i sera, zwinąć mniej więcej jak gołąbki, tak aby nie było dziurek bo podczas pieczenia wypłynie ser, odstawić na 5-10 minut. Przyszykować bułkę tartą i roztrzepać jaja, ja panieruje w takiej kolejności, bułka tarta jajko i znów bułka tarta. Dewolaje można smażyć w głębokim tłuszczu np. we frytkownicy z olejem nagrzanym do 170 stopni C przez ok 7-9 minut lub na patelni z większą ilością oleju po ok 4-5 minut z każdej strony na średnim płomieniu tak aby się nie spaliły a upiekły w środku. Tak przygotowane dewolaje podawać z ziemniakami i ulubioną surówką, nam smakują najbardziej z buraczkami.

Życzę smacznego :)

Komentarze

Popularne posty