Mazurek wielkanocny




Składniki;

  • 4,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 375g zimnego masła (może być margaryna)
  • 6 jajka
  • marmolada owocowa 
Krem;
  • 1 budyń  waniliowy z cukrem
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 400 ml mleka
  • 200g masła ekstra 


Wykonanie;

Budyń ugotować z 400 ml mleka i ostudzić. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz zimne masło. Całość siekamy nożem, następnie dodajemy żółtka i szybko zagnieść ciasto. Dzielimy na 3 równe części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Jedną część rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy nakłuć widelcem, piec w 180 stopni C ok 25 minut aż się zarumieni, po upieczeniu wyjąć ciasto z brytfanki, brytfankę ostudzić i powtórzyć proces z druga i trzecia częścią ciasta.

Przygotować krem, masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną puszysta masę, następnie dodawać stopniowo budyń, dokładnie połączyć składniki.  Na pierwszą warstwę ciasta nałożyć marmoladę, na drugą warstwę krem budyniowy zostawiając kilka łyżek na posmarowanie cienkiej warstwy trzeciego blatu, dekorujemy według własnego uznania, ja wykorzystałam beze którą można znaleźć w moim przepisie na tort marchewkowy opalany.


Życzę smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty