Makaron z warzywami po chinsku


Czas: ok 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 średnią marchew
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 1 mała główka brokuły
  • pół małej cukinii 
  • 3 łodygi selera naciowego
  • ok 10 cm pora
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 średnia cebula
  • pół opakowania makaronu pappardelle

Sos:

  • 2 cm imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 4-5 kropel oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 l zimnej wody

Wykonanie:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Warzywa myjemy, i przygotowujemy do smażenia. 
Przygotowujemy sos w małym garnuszku, wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy odstawiamy. Następnie na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę czosnek i por, po ok 1 minucie dodajemy marchew i paprykę, następnie po ok 3-4 minutach dodajemy resztę składników, podsmażamy przez ok 5 minut. Dodajemy sos mieszając aż nam się zagęści. Jeśli sos wyjdzie za gęsty dodajemy wody. Następnie dodajemy makaron, wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy aby było gorące, smakujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowane danie rozkładamy na talerze i delektujemy się smakiem.


Życzę smacznego :)








Komentarze

Popularne posty