Makaron z warzywami po chinsku
Czas: ok 30 minut
Ilość porcji: 4
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 średnią marchew
- pół czerwonej papryki
- pół żółtej papryki
- 1 mała główka brokuły
- pół małej cukinii
- 3 łodygi selera naciowego
- ok 10 cm pora
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- pół opakowania makaronu pappardelle
Sos:
- 2 cm imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- 4-5 kropel oleju słonecznikowego
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 l zimnej wody
Wykonanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Warzywa myjemy, i przygotowujemy do smażenia.
Przygotowujemy sos w małym garnuszku, wszystkie składniki łączymy i
dokładnie mieszamy odstawiamy. Następnie na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę czosnek i
por, po ok 1 minucie dodajemy marchew i paprykę, następnie po ok 3-4
minutach dodajemy resztę składników, podsmażamy przez ok 5 minut.
Dodajemy sos mieszając aż nam się
zagęści. Jeśli sos wyjdzie za gęsty dodajemy wody. Następnie dodajemy
makaron, wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy aby było gorące,
smakujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak
przygotowane danie rozkładamy na talerze i delektujemy się smakiem.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz