Tort marchewkowy opalany
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szk oleju
- 1,5 szk cukru
- 2 szk mąki
- 4 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakaa
- 3 szk marchewki (3 średnie marchewki)
- 1 puszka frużeliny wiśniowej (dostępna w Piotrze i Pawle)
- wiśnie kandyzowane (dostępne w realu)
1 szklanka śmietany 30%
500 g serka mascarpone
pół szklanki cukru

50 ml amaretto
Beza wierzch:
1 szklanka białek
1 3/4 szklanki cukru
Wykonanie ciasta:
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Proszek,
cynamon, sodę i kakao łączymy w małej miseczce i odstawiamy. Jaja
wbijamy do miski a następnie ubijamy, stopniowo dodając cukier. Po
ubiciu jaj dodajemy stopniowo olej i mąkę wcześniej przesianą, następnie
dodajemy mieszankę z miseczki. Po dokładnym połączeniu składników
dodajemy startą marchew i dokładnie mieszamy łyżką. Tak przygotowane
ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 28, wcześniej wyłożoną papierem
bądź posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Ciasto wkładamy do
wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok 45 minut.

Wykonanie kremu:
Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać amaretto, wymieszać i stopniowo dodawać serek mascarpone. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z serkiem.
Wykonanie bezy:
W garnku zagotować wodę, do szklanej miski wlać białka i cukier dokładnie wymieszać i położyć na garnek z gotującą się wodą (woda nie może dotykać miski), podgrzewać do momentu gdy cukier się rozpuści. Masę przelać do miski z miksera i ubijać na pierwszym biegu przez 5 minut, następnie mikser włączyć na trzeci bieg i ubijać następne 5 minut, po upływie tego czasu wyłączamy mikser i zostawiamy na 5 minut, włączamy ponownie i ustawiamy na największy bieg piąty i ubijamy kolejne 5 minut. Tak przygotowaną beze możemy nakładać na ciasto.
Składanie i wykańczanie:
Ostudzone ciasto dzielimy na trzy warstwy. Na pierwszą warstwę ciasta nakładamy wiśnie i niewielką część kremu, na drugą część ciasta nakładamy krem pozostawiając trochę na wierzch. Na moim torcie jest przyklejony opłatek i posmarowany żelem cukierniczym. Beze nakładamy od końca opłatka do samego dołu ciasta, aby uzyskać końcowy efekt trzeba palcami porobić odstające ciapki i opalić je opalarką, nałożyć wisienki i gotowe.
Tego ciasta nie nasączamy ponieważ jest bardzo wilgotne.

Wykonanie kremu:
Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać amaretto, wymieszać i stopniowo dodawać serek mascarpone. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z serkiem.
Wykonanie bezy:
W garnku zagotować wodę, do szklanej miski wlać białka i cukier dokładnie wymieszać i położyć na garnek z gotującą się wodą (woda nie może dotykać miski), podgrzewać do momentu gdy cukier się rozpuści. Masę przelać do miski z miksera i ubijać na pierwszym biegu przez 5 minut, następnie mikser włączyć na trzeci bieg i ubijać następne 5 minut, po upływie tego czasu wyłączamy mikser i zostawiamy na 5 minut, włączamy ponownie i ustawiamy na największy bieg piąty i ubijamy kolejne 5 minut. Tak przygotowaną beze możemy nakładać na ciasto.
Składanie i wykańczanie:
Ostudzone ciasto dzielimy na trzy warstwy. Na pierwszą warstwę ciasta nakładamy wiśnie i niewielką część kremu, na drugą część ciasta nakładamy krem pozostawiając trochę na wierzch. Na moim torcie jest przyklejony opłatek i posmarowany żelem cukierniczym. Beze nakładamy od końca opłatka do samego dołu ciasta, aby uzyskać końcowy efekt trzeba palcami porobić odstające ciapki i opalić je opalarką, nałożyć wisienki i gotowe.
Tego ciasta nie nasączamy ponieważ jest bardzo wilgotne.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz