Kurczak w cydrze
Składniki:
Wykonanie:
- 1 świeży kurczak ok 1,5 kg
- 3 średniej wielkości marchewki
- 8 ziemniaków
- 2 duże cebule
- 2 jabłka
- pół litra cydru
- 2 duże ząbki czosnku
- sól, pieprz
- łyżeczka (płaska) ostrej papryki
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki kminku
- gałka muszkatołowa
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki przyprawy do mięs lub kurczaka
- 2-3 łyżki oliwy
Wykonanie:
Kurczaka umyć i dokładnie oczyścić. Czosnek obrać i przecisnąć przez wyciskarkę, w małej miseczce, wymieszać wszystkie przyprawy i olej, dokładnie wymieszać i natrzeć nimi kurczaka
także w środki. Odstawiamy go na 2-3 godziny do lodówki, ja zawsze
robię go dzień wcześniej ponieważ przesiąka dogłębnie wszystkimi
przyprawami.
Ziemniaki dokładnie umyć tak aby nie było na nich ani jednego ziarenka
piachu i kroimy w ósemki. Marchew umyć, obrać i pokroić w talarki o
grubości 1 cm. Cebule obrać i pokroić na cztery części. Jabłka dokładnie umyć i jedno pokroić w ósemki a drugie w całości włożyć w środek kurczaka. W
brytfance lub garnku żeliwnym wkładamy kurczaka i wokół niego ułożyć przygotowane warzywa, zalać cydrem. Tak przygotowanego
kurczaka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy go
ok 1,5 godziny. Po wyjęciu kurczaka z piekarnika trzeba go odstawić na
ok 10 minut aby wszystkie soki zostały w środku, warzywa delikatnie
zamieszać w sosie.
Życzę smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz