Kurczak w cydrze

Składniki:

  • 1 świeży kurczak ok 1,5 kg
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 8 ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 2 jabłka
  • pół litra cydru
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżeczka (płaska) ostrej papryki
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki kminku
  • gałka muszkatołowa
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki przyprawy do mięs lub kurczaka
  •  2-3 łyżki oliwy


Wykonanie: 


Kurczaka umyć i dokładnie oczyścić. Czosnek obrać i przecisnąć przez wyciskarkę, w małej miseczce, wymieszać wszystkie przyprawy i olej, dokładnie wymieszać i natrzeć nimi kurczaka także w  środki. Odstawiamy go na 2-3 godziny do lodówki, ja zawsze robię go dzień wcześniej ponieważ przesiąka dogłębnie wszystkimi przyprawami. 
Ziemniaki dokładnie umyć tak aby nie było na nich ani jednego ziarenka piachu i kroimy w ósemki. Marchew umyć, obrać i pokroić w talarki o grubości 1 cm. Cebule obrać i pokroić na cztery części. Jabłka dokładnie umyć i jedno pokroić w ósemki a drugie w całości włożyć w środek kurczaka. W brytfance lub garnku żeliwnym wkładamy kurczaka i wokół niego ułożyć przygotowane warzywa, zalać cydrem. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy go ok 1,5 godziny. Po wyjęciu kurczaka z piekarnika trzeba go odstawić na ok 10 minut aby wszystkie soki zostały w środku, warzywa delikatnie zamieszać w sosie.
Życzę smacznego :)

Komentarze

Popularne posty